Een wortelkanaalbehandeling wordt uitgevoerd als de zenuw van een tand of kies ontstoken is. Dit kan worden veroorzaakt door een groot gat, een lekkende of diepe vulling of als gevolg van een harde klap tegen een tand. Als de zenuw ontstoken is, sterft de zenuw af en kunnen bacteriën rondom de wortel een ontsteking in de kaak veroorzaken.
Een ontstoken zenuw kenmerkt zich vaak door kiespijn, vooral bij warm en koud. Ook kan eten of druk op de tand of kies pijnlijk zijn. De tandarts zal onderzoekjes doen en een foto maken om te achterhalen welke tand of kies de boosdoener is. Op de foto kan ook worden beoordeeld hoeveel wortels de kies of tand heeft en hoe de wortels lopen.
Voordat de wortelkanaalbehandeling gedaan wordt, wordt een verdoving gegeven. Om bacteriën buiten de wortelkanalen te houden wordt een rubber lapje (rubberdam) aangebracht. Daarna wordt met een boortje toegang gemaakt tot de wortelkanalen. De wortelkanalen worden gereinigd met speciale vijltjes. Als de wortelkanalen schoon gevijld zijn en ontdaan van bacteriën (door middel van spoelmiddel) worden de kanalen opgevuld met cement en een vulling. Daarna wordt nog een afsluitende vulling gemaakt op de kies.
Na het beëindigen van de wortelkanaalbehandeling kan er de eerste paar dagen nog een gevoeligheid ontstaan, dit gaat vanzelf weer over na 2-3 dagen. U kunt tegen de gevoeligheid pijnstillers nemen.
Een kies is na een wortelkanaalbehandeling vaak zwakker dan een niet behandelde kies en daarom wordt er vaak voor gekozen om een kroon te plaatsen op de kies, zodat de kans van afbreken van de kies verkleind wordt.